Rendeléskövetés
Terminálkereső
Információ
06-1-451-1088

Felhasználói fiókom

Kérjük válasszon...
Kijelentkezéskor biztonsági okokból minden nem mentett projekt és kosara tartalma törlődik.

Szerkesztési tippek

Zsuzsanna díjazott CEWE fotókönyve | Rossmann Fotóvilág

“Válasszunk bármilyen úti célt, ne felejtsük el soha, hogy ne hozzunk magunkkal mást, csak fotókat, és ne hagyjunk ott mást, csak a lábunk nyomát.” - Ezt az idézetet követi Berkes Zsuzsanna és férje, Tamás, akik hétvégente felkapják a hátizsákjukat és nekivágnak a Természetnek. Zsuzsanna 2014 óta szerkeszt CEWE FOTÓKÖNYVEKET a családnak, reméli, legutóbbi, díjnyertes kötete láttán sokan kapnak kedvet a túrázáshoz.

Tamás tapasztalt túrázó: 65-100 km-es teljesítménytúrákon is részt vesz

Még csak az országhatárt sem kell elhagyni ahhoz, hogy meseszép helyeken barangoljon az ember. És valóban, Magyarország telis-tele van csodával. Tamás több mint 30 éve járja az országot és a Tátrát, többször kipróbálta magát 24 órás teljesítménytúrákon is, tapasztalt túrázónak számít. Legnagyobb örömére feleségével, Zsuzsannával is meg tudta szerettetni a komfortzónából való kilépés élményét, így most már együtt kerekednek fel hétvégente.
- Szenvedélyem a természet és a túrázás, amióta az eszemet tudom, úton vagyok – kezdi Tamás. - 65-100 km-es, szervezett gyalogtúrákon is sokszor részt vettem, óriási élmény! Sajnos, a hosszabb utakra a párom nem tudott csatlakozni, mert az állóképessége nem engedte, de mivel az elmúlt években rengeteget mentünk együtt, most már simán le tudja gyűrni a 20 km-es távokat is, úgy, hogy közben akár 1.000 méternyi szintkülönbséget teszünk meg - csak felfelé. Nagyon büszke vagyok rá, leginkább azért, mert mindezt egy gerincműtétet követően érte el! A feladatmegosztás a következő: én megszervezem az útvonalat, ő pedig az élmények képi megörökítéséért felel – meséli Tamás.

Hétvégente együtt túrázik a család

Nem sajnálják az időt a fotózásra – mobillal fényképeznek

A házaspár már gyakorlott amatőr fotósnak számít. Kitapasztalták, melyik témának mi áll jól, ezért fotókönyveik kifejezetten látványosak.
- Telefonnal fotózunk, a feleségem képei általában a jobbak – ismerte el Tamás nevetve. - Azok a képek, amelyeket úgymond klasszikus szemmagasságból készít az ember, unalmasak, hiszen mindenki ugyanazt látja. Újfajta perspektívákat kell keresni, és ezekre időt kell szánni: hasaljunk le, vagy állítsuk fejre a mobilunkat, hogy még közelebb kerüljön a földhöz az optika, és használjunk portrémódot, ha mosni szeretnénk a hátteret! - meséli Tamás.

Tamás tippje: ne a megszokott szemmagasságból fotózzunk, ha kell hasaljunk le. Ő itt éppen egy növényt fényképez.
Ez a fotó portrémódban, hasalva készült

„Az évek múlásával egyre értékesebbé válnak a fotókönyveink”

Zsuzsa 8 évvel ezelőtt készítette el a család első CEWE FOTÓKÖNYVÉT, s azóta sorra szerkeszti a köteteket. A 2020-as évekről szóló könyv, amely a 365 nap 52 hétvége 32 túra címet viseli, annyira magával ragadott mindenkit, hogy díjazott lett a tavalyi CEWE FOTÓKÖNYV pályázaton.

Zsuzsa hónapokig szerkesztette a díjazott fotókönyvet, amikor volt egy kis ideje, akkor azzal foglalkozott

- Nagyon sok energiát fordítok a fotókönyvekre, egy-egy kötet hónapokig készül, mert a szerkesztés rendkívül aprólékos: többszáz fotóból választom ki például azt az 5-6 darabot, melyek végül bekerülnek az adott oldalra – vette át a szót Zsuzsa, aki szereti a szimmetriát és az egyszerűséget, így az oldalak hangulata ehhez igazodik.

Nemcsak a fotók és az élmények miatt élvezet lapozgatni Zsuzsáék könyveit: a különleges, és ízléses szerkesztési megoldások is izgalmassá teszik

- Nagyszerű kiegészítőket találhatunk a CEWE Fotóvilág szoftverben, amelyek segítségével gazdagabbá, látványosabbá tehetjük az elképzeléseinket. Az éves albumaim időrendben, így az évszakok sorrendjében tartalmazzák a képeket, az idézetek pedig ezekhez igazodnak. Az elkészült könyvek sok-sok örömet okoznak az egész családnak, miközben az évek múlásával egyre értékesebbé válnak. Reméljük, a könyvünk által mások is kedvet kapnak majd a túrázáshoz! - mondta el Zsuzsa.

Zsuzsának van már tapasztalata a fotókönyv-készítésben, nyolcat szerkesztett már. Szívesen megmutatja őket az ismerősöknek, remélve, hogy ők is kedvet kapnak a túrázáshoz

Mi lapul Tamás hátizsákjában?

Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy tapasztalt túrázó mi mindent tart magánál egy-egy kirándulás alkalmával, ezért kifaggattuk Tamást. Elárulta, ő 10 km-es távra 10 literes hátizsákot visz magával, mert úgy véli: minél nagyobb a táska, annál több felesleges dolgot pakolunk bele.
* Bicska
* Fejlámpa
* Mentőfólia, aminek egyik oldala arany-, a másik ezüstszínű. Nyáron utóbbi jöhet jól, visszaveri a hőt. (Még nem volt szükségünk rá.)
* Víz (érdemes kirándulás, túrázás előtt informálódni a források helyéről)
* Élelem (mindig kiegészítve egy-két zabszelettel-müzliszelettel)
* Sótabletta vagy izotóniás ital (pótolja az izzadás során elvesztett ásványi sókat: a nátriumot, káliumot és magnéziumot)
* Esőkabát, még nyáron is, ha hegyekbe megy az ember
* Sapka, napszemüveg
* Ajakír
* Naptej
* Sebtapaszok és fertőtlenítő
* Papírtérkép (sose lehet tudni, lesz-e térerő)
* Szemeteszsák, melybe a terepen talált, oda nem illő dolgokat gyűjtjük

Most, hogy ennyi tippel gazdagodtunk, már csak a kirándulás, és az élmények megörökítése van hátra. Már pakoljuk is a hátizsákot, alig várjuk a következő túrát! Ne feledje, a természetjárást sose késő elkezdeni, ahogy a fotózást sem, elég a telefont előkapni a zsebéből!

Zsuzsanna díjnyertes CEWE FOTÓKÖNYVÉT ide kattintva tekintheti meg.