Rossmann Fotószolgálat
Rossmann Fotószolgálat Rossmann Fotószolgálat Ügyfélszolgálat
Ön itt van: Pályázat

CEWE Photo Award

Ismét a világ legszebb pillanatainak meglátására és megörökítésére biztattuk fotópályázatunk résztvevőit. A 448 152 nevezés nemcsak azt bizonyítja, hogy rengeteg gyönyörű pillanat vesz körül minket, de a CEWE PHOTO AWARD így a világ legnagyobb fotópályázatává vált!

Köszönjük a hatalmas érdeklődést és gratulálunk a díjazottaknak!

A kategóriagyőztesek és a pályázat havi díjasainak köszöntésére Bécsben, egy nagyszabású gálán került sor.

CEWE Photo Award

Fődíj és kategóriagyőztesek

A pályázat fődíja és az “Állatok” kategória nyertese: Ina Schieferdecker – „Versteckspiel mit dem Ziesel” című fotója

Ezen a képen tökéletesen összhangban van minden tényező, amely egy fotót nagyszerűvé tesz: az ötlet, a kompozíció és a technika – mindez egy csipet humorral fűszerezve. A szimmetria, a pasztell színek és a kitűnő meglátás igazi nyertes kombinációja.
Művészileg Ina Schieferdecker (Németország) következetesen a szimmetria szépségére helyezi a hangsúlyt: A virág szára függőlegesen két egyenlő részre osztja a képet és a mögötte álló ürge alakját. A kép fókuszpontja egyértelműen a kék virág, amely eltakarja az ürge orrát. Amellett, hogy egy csipetnyi “vizuális humort” kölcsönöz a jelenetnek, pillanatszerűsége ellenére nyugalmat áraszt. Ennek oka – mint a figyelmet megragadó képeknél általában –, az aranymetszés kiegyensúlyozott aránya, és a kevés, de annál kifejezőbb képelem használata, amelyek harmonikus egésszé állnak össze. A halványsárga, elmosódott háttér ideális kontrasztot alkot, amely előtt az ürge vékony bajusza tisztán és élesen rajzolódik ki. A fotós tökéletesen fókuszált az ürge szemére. Ina Schieferdeckernek sikerült az ötlet/stratégia, kompozíció és a technika tökéletes harmóniáját megvalósítania, ami a kiemelkedő fotográfia jellemzője.
Az így létrejött kép joggal az „Állatok” kategória és a CEWE Photo Award 2019 fotópályázat fődíjának nyertese; egy olyan kép, amely felejthetetlen benyomást tesz mindenkire, aki megnézi.

Természet kategória 1.helyezés – Gratulálunk Daróczi Csabának

Daróczi Csaba - Bunny jumping

A magyar fotóművész „Nyusziugrás” című felvétele az ultrarövid expozíciós időnek köszönhetően egy olyan mozdulatot rögzít, amely általában nem látható az emberi szem számára. A képet a téma elrendezése, háromszög kompozíciója, valamint a tűéles vízcseppek erőteljes kontrasztja a fekete háttér előtt teszi tökéletessé.
Daróczi Csaba nemzetközileg elismert fotós, előttünk sem ismeretlen, hiszen természetfotóiból készült CEWE FOTÓKÖNYVÉVEL tavaly CEWE FOTÓKÖNYV pályázatunkon is előkelő helyen végzett.
Ismét szívből gratulálunk és köszönjük neki, hogy felvételével idén is a kategóriagyőztesek közé repítette hazánkat.

Kategóriagyőztes „Humor”

Alice Van kempen - The Coat

Alice van Kempen (Hollandia) fotója humoros fényképészeti kompozíció, amely különleges vizuális vonzerejét a kabát és a kutya „ruhája” figyelemfelkeltő színfoltjainak köszönheti, amelyek ellentétben állnak a kép egyébként nagyon tompa színeivel. A fotós kihasználja a por és a pókháló által szűrt fény csodálatosan finom modulációját, és esztétikai plaszticitást ad a tárgyaknak. A fali fogas túlnyomórészt függőleges vonalai a kabátot tartó fogassal együtt képet képez a képben, amelyben a kiegészítők, kalapok és táskák harmonikus csoportokra osztva érdekes összkompozíciót alkotnak. A két pár cipő, a kabát és a kutya tökéletesen lekerekíti a képet. Színes „ruhájában” a kutya egy szinte már szürreális, ugyanakkor nagyon humoros elemmel egészíti ki a témát. Ennél többet nem várunk el egy sikeres képtől, ezért ők a mi győzteseink a CEWE Photo Award 2019 „Humor” kategóriájában.

Kategóriagyőztes „Emberek”

Janusz Nadolski - Everyday life

A Janusz Nadolski (Lengyelország) által készített fotó egy nagymama otthoni történetét meséli el, akit a nem túl sok, de annál fontosabb mindennapi tárgyai vesznek körül. Egy régi vezetékes telefonon beszél, ami az egész jelenetnek furcsán régimódi hangulatot kölcsönöz. Ugyanakkor a tévében valamilyen gyermekműsort néz. Egy nagy kutya ül az ágyon, a néninek háttal. A fejük felett a falon egy ismeretlen művész Szent Családot ábrázoló festménye lóg. A fotó kompozíciójának összekötő eleme az elhalványult festmény domináns színe, az a vöröses tónus, amely megismétlődik az ágyon lévő paplanon, a nagymama otthonkájának mintázatában és különösen a TV képernyőjén látható képen.
Ezzel a fotóval Janusz Nadolski megérdemelten nyerte meg a CEWE Photo Award 2019 „Emberek” kategóriájának első díját.

Kategóriagyőztes „Építészet és Infrastruktúra”

Jose Antoine Costa - Insomnia III

Az ázsiai metropoliszok kanyonokhoz hasonlító utcái olyanok, mint a méhkasok: Első pillantásra mindegyik ugyanúgy néz ki. Csak ha alaposabban nézzük meg őket, tárul fel finoman árnyalt egyéniségük.
José Antoine Costa (Franciaország) fotós Hong Kongban találta ezt az utcát, és ott készítette el a fotókompozíciót. Maga a téma mellett a kép a kamera és a tökéletesen egyenes, torzításmentes vonalak lehető legprecízebb összehangolása miatt tesz mély benyomást. Ez adja az összkép lebilincselő látványát.
Azáltal, hogy a felvétel a „kék órában” készült, azaz az éjszakai és nappali időszak között, a fotós kihasználja a természetes és a mesterséges fény kombinációját. A lenyugvó nap utolsó sugarai vöröses-lila ragyogást kölcsönöznek a kép középpontjában lévő felhőknek, miközben a lakások különféle mesterséges fényforrásai színek és formák, sötét és világos területek vizuális együttesét hozzák létre. Ez a fotó megérdemelten nyert a CEWE Photo Award 2019 „Építészet és Infrastruktúra” kategóriájában.

Kategóriagyőztes „Tájkép”

Cosmin Stan - Mystical lands

Sötét fenyőcsoportok a nap első fényében. Mint egy fehér folyó, úgy kanyarog a köd a kép közepén, néhol jobban, néhol kevésbé láthatóan, magával ragadva a képet szemlélő figyelmét, aki egyre jobban elmerül ebben a rendkívüli tájképfotóban. A kép sokkal többet sugall, mint amennyit valójában megjelenít. És ahogy a köd elrejti e fotó egyes elemeinek részleteit, a Cosmin Stan (Románia) által készített tájképfotó valódi értéke is csak akkor tárul elénk, ha hosszabb ideig tanulmányozzuk.
A napsugarak rendkívül lapos szöge a kora reggeli fényben különleges plaszticitást kölcsönöz a tájnak. E kép kompozíciója, finom dinamizmusa és lendülete, amely újabb és újabb részleteket tár a szemlélődő elé, elnyerte az első díjat a CEWE Photo Award 2019 „Tájkép” kategóriájában.

Kategóriagyőztes „Utazás és Kultúra”

Annemarie Berlin - Balance

A fényképészeti kompozíció egyik legfontosabb feladata a szemlélő figyelmének a fő témára történő irányítása. Annemarie Berlin (Németország) különösen jól valósította ezt meg ezen a képen, amit egy lábbal evező halászról készített a mianmari Inle-tavon. A fotó készítése során a kompozícióba integrálta a halász varsáját, a halászmesterség egyik eszközét, mint jellegzetességet: A varsa kerek nyílása a szemlélő figyelmét közvetlenül a központi témára irányítja. A csónakban fekvő botok és a csónak hosszú, keskeny alakja is e célt szolgálja: minden vonal a kép középpontjához vezet. A halász nadrágjának meleg narancssárga színe szépen kiegészíti a lenyugvó nap tájra vetülő vöröses fényét, és nagymértékben hozzájárul az összkép harmóniájához. E fotó rendkívül „kiegyensúlyozott” kompozíciójával, briliáns technikai megoldásával és a lábbal evező halász melegszívű ábrázolásával Annemarie Berlin nyerte az első díjat a CEWE Photo Award 2019 „Utazás és Kultúra” kategóriájában.

Kategóriagyőztes „Étel”

Cihan Karaca - bread boat

E fotóval Cihan Karaca (Törökország) fotós meggyőzően mutatja be, hogyan válik egy alapvetően egészen egyszerű, statikus portré dinamikus kompozícióvá a fókusztávolság, a perspektíva és a világos részek, valamint a fókuszsíkok ügyes elrendezése révén. A kép középpontjában egy háromszög áll, mely az idős hölgy meleg, mosolygós szemével kezdődik, majd a jobb karja által alkotott háromszöggel folytatódik, harmadik pontja pedig a fényben fürdő kenyereken van, melyek fénye visszatükröződik a néni barátságos arcán. Arckifejezése, mindenekelőtt életteli szeme, hihetetlen életörömről és a fényképezés felett érzett boldogságáról tanúskodik. A pontosan a néni arcára és az általa vitt kenyerekre helyezett fókusz minden apró részletet kiemel, és lenyűgöző párhuzamot mutat a struktúrák között: a bőrt és a kenyérhéjat gyönyörűen árnyalja a képre bal oldalról eső fény. Összegezve: ez a dinamikus portréfotó, a kenyér és a sütőasszony közötti tökéletes kapcsolat, a néni arckifejezése és a jelenet nagyon különleges fénye teszi a CEWE Photo Award 2019 „Étel” kategóriájának nyertesévé.

Kategóriagyőztes „Sport”

Thorsten Becker - Jump

Csak néhány vizuális elem tökéletesen elrendezve, a fő motívum a döntő pillanatban megörökítve, plusz a színek tökéletes koordinációja a kép minden részén: „Ugrás” című fotójával Thorsten Becker (Németország) következetesen ültette át a gyakorlatba a sikeres fotózás ezen elméletét. A táncos szinte „áll” a levegőben, és a másodperc töredéke örökkévalósággá válik. Nadrágja kékeszöld színe tökéletesen harmonizál a horizont képen látható legfelső vonalával – feltehetően az óceánnal. Ugrásának irányát – jobbról balra – hangsúlyozza az égen mögötte látható felhő elvékonyodó alakja, míg a szinte fehér árnyalata a táncos pólójának színét tükrözi. A táncos bőrének tónusa megismétlődik a kép alsó részén megjelenő két világos és egy sötétebb barna vízszintes csíkban. E fotó feszültségét a meleg, földszínű tónusok és a hidegebb, kékeszöld-cián árnyalatok kombinációja adja, melyet a semleges fehér elemek egészítenek ki.
A zsűri ezt a fotót találta a legjobbnak a CEWE Photo Award 2019 „Sport” kategóriájában harmonikus kompozíciójának, kiforrott színhasználatának és a tökéletesen koordinált elemeknek köszönhetően.

Kategóriagyőztes „Hobbi és Szabadidő”

Anders Andersson - The pool, revisited

Tizenöt medencében úszkáló, szunyókáló, lebegő ember – fentről nézve – színek és formák rendkívül érdekes kompozícióját hozza létre a halványkék háttér előtt. Anders Andersson (Svédország) valószínűleg drónt használt a fénykép elkészítéséhez. A kép domináns elemeinek vonalai, elsősorban a medencéé, tökéletesen egyenesek és derékszögűek, ezáltal izgalmas kontrasztot képeznek a medencében lévő emberek és tárgyak elhelyezkedésével, amelyek első pillantásra véletlenszerűnek tűnnek. Az itt ábrázolt emberek nem egyének, hanem a kép anonim elemei, amelyek elsősorban művészi célokat szolgálnak. Csoportként azonban azt a nagyszerű érzést közvetítik, amikor az ember egy forró nyári napon a medencében pihen.
A különböző elemek összképe – és ez a kép egyik fő erőssége - esztétikailag kiegyensúlyozott. A kép pontossága és az alapvonalak összehangolása mellett Anders Anderson legnagyobb sikere abban rejlik, hogy felismerte, és meg tudta ragadni a konstelláció tökéletes pillanatát. Ezért szavaztuk meg neki az első díjat a CEWE Photo Award 2019 „Hobbi és Szabadidő” kategóriájában.

Érzelmek, pillanatok

*Az árak ajánlott fogyasztói árak és az ÁFA-t tartalmazzák.
Megértettem

Az oldal további használata esetén beleegyezik a cookie használati szabályzatunkba. Az így nyert adatokat az Ön azonosítására nem, kizárólag szolgáltatásaink javítására használjuk fel.
Bővebb információkat ITT talál.